Τα 10 πιο οικονομικά αυτοκίνητα!

Τα 10 πιο οικονομικά αυτοκίνητα

Από την μια η ανησυχία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και από την άλλη το σοκ της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου (και της βενζίνης κατ’ επέκταση) ήταν αρκετά για να πείσουν και τον πιο αδιάφορο από εμάς πως δεν πάει άλλο. Πρέπει να καίμε λιγότερη βενζίνη, ή και καθόλου. Έτσι, οι κατασκευαστές σήκωσαν τα μανίκια κι έπιασαν δουλειά, κατανοώντας πως για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, ο κόσμος νοιάζεται (καίγεται) περισσότερο για το μέλλον του πλανήτη και το πόσα φράγκα θα ακουμπά στο πρατήριο της γειτονιάς του και λιγότερο για τους ίππους του μοτέρ.
Έτσι ήρθε η ώρα της αποθέωσης των αυτοκινήτων τσέπης – διότι εκτός από βολικά και όμορφα είναι φτηνά στην χρήση, αφού ξεχνάς να τα γεμίσεις. Ακόμα και οι πετρελαιοδιψείς Αμερικάνοι στρέφονται σε αυτά, εγκαταλείποντας τα τεράστια, αδηφάγα πολυκύλινδρα τέρατα που οδηγούσαν μέχρι σήμερα. Τα αυτοκίνητα που μπήκαν στην λίστα μας δεν έχουν ωστόσο σαν κριτήριο την πολύ μικρή κατανάλωση, αλλά λανσάρουν τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν αποτελεσματικά τον πλανήτη.

10: Honda Civic Hybrid: 6 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Honda Civic Hybrid
Honda Civic Hybrid

Η Honda απαντάει στην πρόκληση της Toyota με ένα υβριδικό όχημα στο σκαρί του Civic και με την ίδια λογική, συνεργαζόμενου βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα. Μέσα στην πόλη και με συγκεκριμένη πίεση στο πεντάλ του γκαζιού λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας και η κατανάλωση είναι μηδενική. Με περισσότερο γκάζι ή με υψηλότερη ταχύτητα κίνησης (ανηφόρες, εθνική οδός) ο βενζινοκινητήρας ξεκινάει την λειτουργία του, παρέχοντας έξτρα ισχύ και φορτίζοντας ταυτόχρονα και τη μπαταρία.

Τιμή: Από 24.390 ευρώ

 

9: Toyota Yaris: 6 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Toyota Yaris
Toyota Yaris

Το Toyota Υaris ήταν και είναι το αυτοκίνητο που καθιέρωσε την ιαπωνική εταιρία στα μικρά αυτοκίνητα πόλεως, λόγω της οικονομίας καυσίμου και του γεγονότος ότι όλοι στην πιάτσα τα χαρακτηρίζουν «άσπαστα». Το καινούργιο μοντέλο ακολουθεί την πεπατημένη και καταναλώνει 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα και 3.3 στην έκδοση diesel.

Τιμή: Από 10.990 ευρώ

8 : Citroën C2: 6 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Citroen C2
Citroen C2

Το C2 υπάρχει για αρκετά χρόνια στους δρόμους αλλά λίγοι ξέρουν ότι έχει μία από τις χαμηλότερες καταναλώσεις στην κατηγορία των νεανικών αυτοκινήτων. Χρησιμοποιεί και αυτό, το σύστημα που σβήνει τον κινητήρα όσο το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Τιμή: Από 8.900 ευρώ

 

7: Mercedes-Benz C 250 CDI Blue Efficiency: 5,3 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Mercedes-Benz C 250 CDI Blue Efficiency
Mercedes-Benz C 250 CDI Blue Efficiency

Οι Γερμανοί έκαναν το θαύμα τους με την τεχνολογία BlueEfficiency. Πολλές μικρές καινοτομίες συναντάμε σε αυτό το μοντέλο – όπως το ότι το σύστημα του ηλεκτρικά υποβοηθούμενου τιμονιού δεν λειτουργεί όταν δεν είναι απαραίτητο και το επτατάχυτο σασμάν κυριολεκτικά αποσυνδέεται από την μηχανή όταν το αυτοκίνητο είναι στο ρελαντί. Όλα αυτά βοηθούν τον ειδικά διαμορφωμένο 2200cc κινητήρα diesel να κινεί το όχημα με τελική 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Τιμή: Από 52.700 ευρώ

6: Ford Ka: 5,2 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Ford Ka
Ford Ka

Σχεδόν μία δεκαετία μετά το πρώτο Ka, η Ford λανσάρει το πολύ μικρό και εμφανισιακά επιθετικό διάδοχό του με κινητήρες 1200cc βενζίνης και 1300cc πετρελαίου με κατανάλωση που αγγίζει τα 6.5 λίτρα και 5.2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα αντίστοιχα, αλλά και με πολύ στυλ! Τζάμπα το οδήγησε η Οlga Kurylenko στην ταινία Quantum of Solace;

Τιμή: Από 8.995 ευρώ

 

5: Smart fortwo mhd: 5 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Smart fortwo mhd
Smart fortwo mhd

To smart mhd (σύστημα mild hybrid drive) έχει τη δυνατότητα να σβήνει και να επανεκκινεί τον κινητήρα μέσω γεννήτριας, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να κάνει το παραμικρό. Έτσι, όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται, το σύστημα σβήνει τον κινητήρα και τον θέτει ξανά σε λειτουργία μόλις ο οδηγός αφήσει το φρένο. Με δεδομένο ότι το smart εφοδιάζεται με σειριακό κιβώτιο, ο οδηγός εξακολουθεί να πιέζει το πεντάλ του φρένου κατά την ακινητοποίησή του συνεπώς μπορεί να μειώσει την ήδη μικρή κατανάλωση του σε περίπου 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Εχει ωστόσο κι ένα ντεζαβαντάζ: Μαζί με τον κινητήρα σβήνουν όλα τα ηλεκτρικά, και το βασικότερο όλων, ο κλιματισμός.

4: Toyota Prius: 5 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Toyota Prius
Toyota Prius

Εξακολουθεί να είναι ο πρωταθλητής στην οικονομία. Το μυστικό του είναι η συνεργασία βενζινοκινητήρα, ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίας αποθήκευσης που με μεγάλη επιτυχία κινούν το υβριδικό όχημα σχεδόν δωρεάν εντός πόλης (συνυπολογίζοντας μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και δικαίωμα καθημερινής διέλευσης στο δακτύλιο).Εκτός όμως από την οικονομία σε καύσιμο, θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα της αγοράς, κάτι που ωφελεί περαιτέρω την τσέπη μας.

Τιμή: Από 26.650 ευρώ

3: Toyota iQ: 4.3 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Toyota iQ
Toyota iQ

H Toyota δημιούργησε το μικρότερο τετραθέσιο στον κόσμο, έστω κι αν με το τέταρτο άτομο οι ιάπωνες φίλοι μας εννοούν μάλλον τσάντες από ψώνια… Ο χιλιάρης κινητήρας σε συνδυασμό με το μικρό βάρος του αμαξώματος έχουν ως αποτέλεσμα απίστευτα μικρή κατανάλωση και σίγουρα το κατατάσσουν στην λίστα των μικρών και οικονομικών αυτοκινήτων που σιγά-σιγά θα γεμίσουν τις μεγαλουπόλεις.

Τιμή: Από 13.100 ευρώ

 

2: Ford Fiesta ECOnetic: 4 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Ford Fiesta
Ford Fiesta

Ίσως ένα από τα ομορφότερα «μικρά» που εμφανίζονται στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός του αεροδυναμικού σχήματος του μαζί με έναν 1600cc κινητήρα turbodiesel, εκτός από καλές επιδόσεις καταναλώνει ελάχιστα – πρακτικά σας κοστίζει λιγότερο να πάτε ένα μικρό ταξίδι, από το να πιείτε έναν καφέ!

 

 

1: Volkswagen Polo BlueMotion: 3,3 λίτρα καυσίμου στα 100χλμ.

Volkswagen Polo BlueMotion
Volkswagen Polo BlueMotion

Η Volkswagen υπόσχεται το οικονομικότερο 5θέσιο του πλανήτη! Ο 1400άρης κινητήρας του αποδίδει 75 άλογα, ο μειωμένος συντελεστής αεροδυναμικής, τα ειδικά ελαστικά και το μικρό βάρος συντελούν σε αυτό, αλλά μιλάμε και για πλήθος άλλες καινοτομίες. Μια από αυτές είναι το «Start-Stop»: Μόλις ο οδηγός βάλει “νεκρά” και η ταχύτητα μηδενιστεί, τότε ο κινητήρας σβήνει, εξοικονομώντας καύσιμο κάθε φορά που το όχημα σταματά μέσα στην κίνηση της πόλης. Πολύ σημαντικό επίσης και το σύστημα επανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα. Η κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου, η οποία χάνεται ως θερμική ενέργεια λόγω της τριβής στα φρένα, αποθηκεύεται στο μεγαλύτερο μέρος της ως ηλεκτρική στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Τιμή: 16.950€

 

Πηγή: menslounge.gr

One Comment

  1. Γιώργος says:

    ο twin air κινητηρας της fiat που ειναι και δεν τον βλεπω ?

    Reply

Leave a Comment


− 4 = 0